<

Tartu 2024: mida selle aasta Euroopa kultuuripealinnas

Tartu 2024: mida selle aasta Euroopa kultuuripealinnas näha ja kuidas sinna jõuda

 Tänavu sai Euroopa kultuuripealinnaks Eesti üliõpilasterikkaim linn Tartu. See väga huvitav algatus ilmus 1985. aastal. Siis sai Ateenast kultuuripealinn. Ja sellest ajast peale valitakse igal aastal kaks-kolm linna, millest saavad terveks aastaks kultuuripealinnad.

Sel aastal sai selliseks pealinnaks Tartu koos Bad Ischli ja Budega. Ja just seal saab osaleda paljudel üritustel, mida ühendab üks kultuurikontseptsioon, selle aasta programm – “Ellujäämise kunst”. See kontseptsioon on uskumatult asjakohane, eriti kui vaadata tagasi kõigele, mis on viimase kahe aasta jooksul juhtunud. Kuid programm ei keskendu ainult sellele, et tänapäeval vajavad inimesed ellujäämisoskusi rohkem kui kunagi varem. Samuti on kaks olulisemat punkti - keskkonnasõbralik kultuur ja tõeline inimsuhtlus.

Seetõttu on Tartus aasta läbi toimuvate tööde ja ürituste teemad väga mitmekesised. Esitletakse nii teaduse ja tehnoloogia kui ka keskkonnakaitse, looduse ja inimese austusega seotud töid. Ürituste põhiidee on näidata inimestele, kui oluline on meie minevik, ajaloo- ja arhitektuurimälestised. Samas on oluline ka modernsus, sest meie tulevane heaolu on üles ehitatud sellele, mis meil täna on.

 Ürituste programm

Kuigi mõned sündmused on juba toimunud ja toimuvad praegu, on kõik olulisemad ja olulisemad sündmused välja kuulutatud kevadeks ja suveks. See pole üllatav, sest linn on üliõpilaslinn, mis tähendab, et kõige lõbusamad ja hoolimatud asjad juhtuvad siis, kui õpilastel algab puhkus ja pikad nädalavahetused.

20. – 21. aprill – Avatud uste päev Tartus. See üritus on huvitav neile, kes soovivad õppida hoonete ajalugu ja näha nende ehitiste varjatud nurki, mis on tavaliselt turistidele ja isegi kohalikele elanikele suletud. Ajaloolased, arheoloogid ja Tartu matkajuhid viivad läbi ringkäike avalikkusele suletud kohtadesse. See aktsioon sai alguse selleks, et tartlased ja külalised saaksid linna ja selle arhitektuuri kohta rohkem teada. Ja ka selle piirkonna arengu stimuleerimiseks leida sponsoreid ja patroone, kes on huvitatud monumentide, arhitektuursete ehitiste jms rekonstrueerimisest.

27. aprill – 4. mai. Aprilli lõpus - mai alguses tähistatakse Tartus terve nädala tudengipäevi. See pole aga Eesti peamise üliõpilaspealinna jaoks üllatav. Selle nädala jooksul toimub palju väga huvitavaid ja lõbusaid üritusi. Need on suunatud nii õpilastele kui ka lihtsalt linna külalistele, kes soovivad lõbutseda, proovida midagi uut, saada huvitavaid kogemusi ning ehk leida uusi sõpru ja tuttavaid.

4. – 5. mai. Ööpäevaringselt toimub ülekanne koiduhäältest, mida helikunstnikud ja lihtsalt helisõbrad üle maailma edastavad. Samuti on neil päevil võimalik käia organiseeritud jalutuskäigul koidueelses metsas.

 17. – 18. mai – “Suudlev Tartu”. Sel päeval toimub raekoja lähedal mastaapne kontsert, kus esitatakse eurolaulude paremikku. Üks külalisstaare on Eurovisiooni 2014 võitja Conchita Wurst. Ja lisaks kutsuvad korraldajad kõiki üldisele suudlusele, mis kantakse üle kogu Euroopas.

4.-5. juunil saab vaadata Jaapani ühe kuulsaima režissööri Shiro Takatani uut erakordset loomingut. Just neil kuupäevadel toimub tema näidendi Tangent ainuke etendus Euroopas. Ja Tartul on au etendust kodus võõrustada.

 6. – 21. juuni – järjekordne imeline esinemine MoneyLand, Kammivabrikus. Eesti Draamateater toob räpasele rahale ja demokraatiale täiesti uue vaatenurga. Lavastus keskendub Skandinaavia pankade rahapesuskandaalile. Teater annab nädala jooksul 10 etendust.

Samuti toimuvad alates 15. märtsist kuni 8. septembrini peaaegu kogu kevade ja suve Eesti Rahva Muuseumis ja Tartu Kunstimuuseumis sürrealismi manifesti 100. aastapäeva tähistamise auks ainulaadsed näitused ja kunstiprojektid.

 Kuidas Tartusse saada

Kõige sagedamini sõidetakse Tartusse Tallinnast. Reisimiseks on kolm peamist võimalust: rongi, bussi ja taksoga.

Rongireis kestab 2 tundi 30 minutit. Esimene rong Tartusse väljub Tallinnast 06.10. Viimane on kell 20.56. Rongid sõidavad väga sageli, umbes iga pooleteise tunni järel, pluss-miinus 10 minutit. Tartusse sõitev rong kannab nime "Elron". Kogu info reiside kohta on leitav ametlikul kodulehel. Keskmine piletihind on 13-14 eurot. Samuti leiab pileteid hinnaga 11 eurot.

 Teine võimalus on buss. Kõige sagedamini sõidavad Lux ​​Expressi bussid Tallinn-Tartu liinil. Nad, nagu rongid, sõidavad kaks kuni kaks ja pool tundi. Esimene buss väljub kell 7.00 ja viimane kell 23.00. Bussipileti hind on peaaegu samaväärne rongi hinnaga - samuti 13-14 eurot.

Kolmas võimalus on takso. Takso sõidab linnast linna 2 tunni ja 10 minutiga. Aga taksol on eelis - reisijad võetakse peale suvalisest Tallinnast ja viiakse igasse Tartu punkti. Ja kui jõuate sinna bussiga, peate minema bussijaama, rongiga - Balti jaama. See võtab aega ja võib kaasa tuua ka ebamugavusi, eriti kui reisite väikeste laste või loomadega. Seetõttu on linnadevahelised taksod sageli hea valik. Sellise reisi maksumus on alates 180 eurost.

Linnadevahelise takso “Artsantaxi” eelised marsruudil Tallinn - Tartu

 Linnadevaheline takso Artsantaxi loob oma reisijatele maksimaalse mugavuse. Taksojuht saab alati lennujaamas reisijatele vastu tulla, kui nad on saabunud teisest linnast või riigist, ja viia nad sihtkohta. Tallinna ja Tartu vahemaa, mis on 180 kilomeetrit, läbivad meie professionaalsed autojuhid kiiresti ja maksimaalselt turvaliselt. Reisijate jaoks on salongis alati tasuta vesi. Vajadusel saab tellida auto ka vastassuunas. Reisijad peavad teatama meile ainult oma lennu numbri, saabumisaja ja kuupäeva.

Taksojuht saab klientidega kohtuda mitte ainult lennujaamas, vaid ka bussi- või rongijaamas. Sel juhul peab ta teadma ka rongi või bussi numbrit, kuupäeva ja kellaaega. Ja ka reisijate nimed, mis märgile kirjutada, kellega ta kohtub.

 Reisijate käsutuses on kvaliteetsed sõiduautod, milles saab mugavalt reisida kolm reisijat, ning kaheksakohalised väikebussid. Autopargis on autosid ka VIP-klientidele.

Reisi hind on alates 180 eurost. Lõpliku maksumuse täpsustamiseks on oluline kõik üksikasjad operaatoriga läbi arutada. Operaator esitab küsimusi, mis aitavad kindlaks teha reisi lõpliku maksumuse. Tasuda saab kas sularahas või krediitkaardiga. Autodes on lubatud reisida väikeloomadega ja lastega. Kõik juhid on kõrgeimast kategooriast, sõidavad väga ettevaatlikult ja teevad kõik selleks, et reisijad tunneksid end lõõgastunult, mugavalt ja turvaliselt.

 Võtke meiega ühendust ja Artsantaxi autojuhid teevad kõik selleks, et reis Tartusse ja tagasi oleks täiuslik.

Telli takso

Võta ühendust telefoni teel või täida tagasihelistamisvormi, meie esindaja helistab Sulle tagasi

Populaarsed sihtkohad

Tule partneriks! Isiklikuga sõidukiga autojuhid on oodatud liituma meie partnerlusprogrammiga

  • Paindlik tööaeg
  • Stabiilne lisatulu
Saada oma soovi

Soovin liituda Artsantaxi-ga!

Täida avaldus ja meie esindaja võtab Sinuga ühendust, et täpsustada üksikasju

Telli takso